WhatsApp
Bizi Arayın

Op.Dr.Mehmet Gökhan Şahin

liposuction

Liposuction

Liposuction, bedenimizdeki orantısız yağ dağılımını dengelemek için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Özellikle bölgesel yağlanma sorunu için uygulanan liposuction, bunun dışında pek çok estetik cerrahi operasyonda yardımcı bir eleman olarak da uygulanır. Liposuction ameliyatları tek başına uygulandığında, çoğunlukla diyet ve egzersize yanıt vermeyen inatçı bölgesel yağların giderilmesini ve doğal vücut hatlarının oluşturulmasını sağlar.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Klasik liposuction yağ aldırma operasyonunda, analiz edilen bölgelere 1-2 mm’lik küçük kesiler açılır. Çeşitli yöntemlerle dirençli yağlar eritilir. Parçalanan ve eriyen yağlar enjektör aracılığıyla vakumlanır. Ameliyat izlerinin görünmemesi için vücut kıvrım yerleri ile iç çamaşırı altında kalacak bölgelere operasyon uygulanır. Lazer destekli liposuction yöntemlerinde ise yağlar lazer ışınlarıyla eritilir. Eriyen yağlar yine 1-2 mm’lik kesiler içinden ince kanüller aracılığıyla vakumlanır. En gelişmiş liposuction tekniklerinden olan Lazer Lipoliz tekniği ile yağların vücut tarafından böbrek ve karaciğer aracılığı ile atılması sağlanır.

Liposuction Kimler İçin Uygundur?

Liposuction ameliyatı kilo verme amacıyla değil, bölgesel incelme ve vücut biçimlendirme amacıyla uygulanmalıdır. Bu operasyona karar veren kişilerin bunun bilincinde olması gerekmektedir. Liposuction uygulaması, fazla kilosu olanların zayıflamasını değil, inatçı yağların olduğu bölgeleri incelterek diğer bölgelerle daha uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Genel sağlık problemi olmayan, hamile ya da emzirme döneminde olmayan herkes liposuction uygulamasından faydalanabilir. Operasyona uygunluk açısından yaş faktörü belirleyici etken olmasa da yaş ilerledikçe cildin elastikiyetinin kaybolması sebebiyle cilt germe gibi ek operasyonlara ihtiyaç olabilmektedir. Liposuction ile vücuttan yağ aldırma ameliyatı, bölgesel zayıflama, üst bacak, çene altı, göğüsler, basen ve karından yağ aldırma amaçlı kullanılmaktadır.

Liposuction Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Yağ aldırma işlemi yapılırken, estetik kuralları ışığında vücudunuza da güzel bir görünüm kazandırmaya çalışılır. Liposuction ve yapılan rötuşların ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Ortalama bir süre vermek mümkün değildir.

Tek seansta birden fazla bölgeye liposuction uygulanabilir. Bu durum ameliyat süresinin değişmesine sebep olur. Ortamala bir ameliyat 1-3 saat arası sürer. Bir veya iki farklı bölgeye uygulanacak liposuction için hastanın hastanede kalması gerekmese de daha yoğun bir operasyon geçirecek hasta için 1-2 gün hastanede kalınması gerekebilir.

Detaylı Bilgisi İçin;

    Liposuction Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır?

    Liposuction günlük yaşamınıza ciddi etkisi olan bir uygulama değildir. Korse 1 ay boyunca devamlı olarak kullanılmalıdır. Şişliklerin inmesi ve vücut hatlarının belirmesi 8 haftayı bulabilir. Operasyonda dikiş uygulandıysa, bu dikişler 5-10 gün içerisinde alınır.

    Liposuction Sonrasında İz Kalır Mı?

    Liposuction uygulaması ilerleyen teknoloji ile beraber çok daha basit bir hal almıştır. Ameliyatta kullanılan kanüller eskiye göre çok daha ince üretilmektedir. Vücudunuzdaki çoğu bölgede 3-5mm çapında olan kanüllerle yağ alma uygulaması yapılır. Bu kanüller gözle görülmeyecek bölgelerde açılan 0,5 – 1,0 cm arasında değişen kesilerden cilt altına sokulur. Bu kesilere sadece 1-2 dikiş yapılır. Dikişler alındıktan sonra gözle görülmesi zor izler meydana gelir.

    Liposuction Yapılan Bölgelerde Yeniden Yağ Birikir Mi?

    Liposuction uygulanmış bölgede diğer bölgelere göre yağlanma olasılığı daha azdır. Fazla kilo alındığında liposuction uygulanan bölgede düzensizlik ve bozulmalar görülebilir. Bu yüzden operasyon sonrası kilo almayı engelleyici önlemler almakta fayda vardır. Bir beslenme uzmanından destek alarak doğru ve sağlıklarını koruyacak bir beslenme planı, liposuction ile elde edilen sonuçları uzun süre muhafaza etmenize yardımcı olur. Bunun yanında sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek hem sağlık hem de kilo kontrolü için önemli bir rol oynar.