WhatsApp
Bizi Arayın

Op.Dr.Mehmet Gökhan Şahin

Pzt – Cmt 09:00 - 19:00
Göz Kapağı Estetiği
Göz Kapağı Estetiği

Üst Göz Kapağı Estetiği

Üst göz kapağında yaşa bağlı olarak düşme, sarkma ve kırışıklıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yapısal olarak göz kapağı çekik ve düşük olabilir. Görme alanı daralan hasta, bu durumu ifade ederken üst dış kadran ve kaş hizasında işaret ve başparmak arasına alıp sündürdüğü göz kapağı derisini göstererek bundan kurtulmak istediğini görmesini engellediğini ifade eder.
Üst göz kapağı ameliyatlarında fazla ve sarkan deri muz şeklinde çizilerek kesilip çıkarılır. Kesi izleri göz kapağının doğal çizgilerinin arasına rahatlıkla gizlenebilir.

 

Ameliyat lokal anestezi + sedasyon altında yapılabilir. Her iki üst göz kapağını düzeltmek yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyattan hemen sonra buz uygulaması şişliğin oluşmasını oldukça azaltır. İlk gün hastanın gözlerini açık tutmaması, televizyon izlememesi, bilgisayar kullanmaması, okumaması kısaca gözlerini fazla yormaması önerilir. Amaçlanan açma kapama hareketini mümkün olduğunca kısıtlayıp yaranın daha çabuk kapanmasını sağlamaktır. Göz kapağı derisi çok ince, cilt altı doku oldukça gevşek olduğundan şişme ve ödem görülmesi olağandır. Operasyon sonrası oluşan şişlik 48 saatte maksimuma ulaşır, sonrasında aynı hızla iner ve 8-10. günde tamamen kaybolur. Burada önemli olan bu operasyonun yaklaşık 1-1.5 ay sonra sonuç verdiğinin hastaya en başından belirtilmesi gerektiğidir. Böylece hastamızın şişliklerden dolayı operasyonun başarısız olduğu şeklindeki yersiz endişeye kapılması engellenir.

 

Hasta lens kullanıyor ise temizliğe dikkat edilmesi şartı ile lens kullanmasına izin verilir. 8-9. günlerde ise hafif makyaj yapılabilir.

Alt Göz Kapağı Estetiği

Alt göz kapağında yer alan yağ dokusu zamanla üstündeki yumuşak doku desteğini ve deri bariyerini aşarak deriyi dışarı doğru itebilir (fıtıklaşma) ve yer çekiminin etkisiyle deri aşağı doğru sarkabilir. Halk arasında torbalanma olarak ifade edilen bu durum kişiye olduğundan daha yaşlı, yorgun, uykusuz ve bitkin bir görünüm katar. Ameliyat izleri kirpiklerin hemen altına gizlenir. Operasyon özellikle alt göz kapağında güçlü sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Göz Kapağı Ameliyatına Detaylı Yaklaşım

Estetik ameliyatlar her zaman için büyük bölgeleri kapsayacak şekilde olmaz. Kimi ameliyatlar çok küçük müdahaleler gerektirir. Tıpkı estetik göz kapağı ameliyatında olduğu gibi. Göz kapağı estetiği hem kısa sürede yapılır, hem de herhangi bir yan etki veya iz oluşturmaz. Yaş ilerledikçe kaş yapısı sarkar ve kaş ile birlikte üst göz kapağı derisinde bollaşma ve aşağı doğru sarkma oluşur. Alt göz kapaklarında ise deride bollaşma, kırışıklık ve göz altı torbalarının belirginleşmesi meydana gelir. Blefaroplasti ameliyatları üst ve alt göz kapaklarının estetik ameliyatıdır ve gerektiği takdirde kaş kaldırma veya alın germe ile birlikte yapılır. Ameliyat, üst göz kapağında kıvrım çizgisi üzerinden, alt göz kapağında kirpiklerin hemen altından girilerek yapılır, bu sayede ameliyat izleri belirgin olmaz ve gizli kalması sağlanır.


Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmazdır. Göz kapağı çevresinde başlayan bütün sarkmalar, gevşemeler de göz kapaklarını etkiler.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası

Blefaroplasti ameliyatları genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Üst göz kapağı estetiği ameliyatı 40 dakika ve alt göz kapağı ameliyatı ise 1 saat sürer. Ameliyattan sonra aynı gün eve dönülebilir. Rahatsız edici bir şekilde ağrı şikayeti oluşturmaz. Göz kapaklarında ameliyatın etkisinden kaynaklanan şişlik ve morarma oluşur ve 5-7 gün içinde azalır ve geçer. Ameliyattan 4 gün sonra uçak yolculuğu yapılabilir ve 1 hafta sonra işe dönülebilir.

 

Ameliyattan 1 hafta önce, mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan dinamik çizgilerin tekrar oluşmasını engellemek ve bu kasların ameliyat öncesi gevşemesini sağlamak üzere botoks uygulaması yapılır. Göz kapağı ameliyatlarını genellikle lokal ya da genel anestezi altında hastanede de yapılır. Ameliyat 1 saat kadar sürer.

 

Cerrahi müdahale sarkan dokudan uygun bir deri parçasını ve torbaları oluşturan yağ kitlelerini çıkarmaktan ibarettir. Üst göz kapaklarında kesiler sonradan belli olmayacak şekilde kapak kıvrımından yapılır. Alt göz kapağında ise ameliyat izi kirpiklerin dibinden yapılır. Çıkarılacak deri miktarı hasta oturur pozisyonda iken dikkatle işaretlenir. Her iki göz kapağından işaretlenen deri fazlalığı çıkarıldıktan sonra yağ torbalarının fazla kısmı çıkarılır. Kesiler dikildikten sonra ameliyata son verilir.

 

Ameliyat sonrası gözler nemli gazlı bez ile kapatılarak 1-2 saat kapalı tutulur ve üstüne buz konur. Bu ileride oluşacak şişliği ve morluğu azaltır.

 

Blefaroplasty düşünen kişinin atacağı ilk adım deneyimli bir plastik cerrah seçmektir. Sizi muayene ettikten sonra cerrah, yaş, derinin durumu ve diğer fiziksel ve tıbbi etkenler gibi ameliyat kararını etkileyecek değişkenleri değerlendirir.

 

Her yıl yüzlerce blefaroplasty başarıyla uygulanmaktadır. Yine de cerrahinin muhtemel riskleri ve blefaroplastiyle ilgili özel komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Enfeksiyon veya kan birikmesi gibi komplikasyonlar nadir görülür.

 

Genç kişilerde blefaroplasty genellikle sadece kapak altındaki yağ dokusunu uzaklaştırmak için kullanılır. Daha ileri yaştakilerde deri tonusunun kaybı fazla derinin de uzaklaştırılmasını gerektirecektir. Bazı kişilerde kaşların ve şakağın düşmesi, göz kapağı cerrahisinden alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumlarda doktorunuz kaş kaldırma veya alın germe yapılmasını önerebilir. Görmeyi ve gözyaşı oluşumunu engelleyen veya azaltan göz sorunlarının ameliyat öncesi saptanması önemlidir. Bu durumların kapak ameliyatı öncesi bir göz uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.